Sınır Tespiti, Yer Belirleme, Aplikasyon İşlemi
Sınır tespiti nedir? (Yer tespiti nedir?)
Sınır tespiti veya diğer adlarıyla yer belirleme, yer tespiti işlemi tarla, arsa ve benzeri taşınmazların resmi belgelerde bulunan köşe koordinat bilgileriyle dünya üzerindeki yerinin, sınırlarının, köşelerinin belirlenmesi için yapılan ölçüm hizmetidir.
Aplikasyon nedir?
Aplikasyon kelimesi fransızca olarak “application” kelimesinin türkçe halidir. “Application” kelimesinin anlamı "uyarlama, bir şeyi başka bir şeye uygulama" olup, mevcut projeyi zemine uygulama olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla Parsel aplikasyonu, ölçü krokisinde ki parsel köşe noktalarının zemindeki yerinin gösterilmesidir. Parsel sınırlarının tespiti için halk arasında bir çok farklı kullanım vardır. Aplikasyon işlemi, sınır tespiti, yer tespiti, köşe tespiti, çap tespiti, köşe kazıklarının çakılması, parsel köşelerinin belirlenmesi gibi... Bina aplikasyonu ise projeye göre yapı temelini arazi üzerinde oturacağı alanı belirleme işidir. Bina aplikasyonu ile ilgili detaylı bilgi için Yapı Aplikasyon Projesi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Sınır tespitinin önemi nedir?
Arazinizin yerini bildiğinizi sanıyor olsanız dahi öteden beri bildiğiniz sınır tapuda geçerli sınır olmayabilir. Tarlaların kullanımı ile zamanla doğru sınırlar değişmekte, siz komşu tarafa veya komşu sizin tarafa birkaç metre geçebilmektedir. Bu nedenle, zaman zaman sınır tespiti işlemini yaptırmak faydalı olacaktır. Bununla birlikte tel çit veya duvar yaptırılmadan önce mutlaka doğru bir şekilde sınır tespiti işleminin yapılması önemlidir. Yapılan bu imalatlara büyük masraflar harcanmaktadır. Ölçüm işlemi yapılmadan yapılacak olan imalatlarda mutlaka hatalar meydana gelecektir ve büyük maddi kayıplara neden olabilecek durumlar oluşabilecektir.
Sınır tespiti işlemi hizmetini mutlaka bir Harita Mühendisinden almanız doğru ölçüm işleminin yapılması ve farklı kadastral durumlarının incelenip yorumlanması için önemlidir. İşlem için yetkin olmayan kişiler kadastral durumları doğru yorumlayamayacağı için daha sonradan ortaya çıkabilecek sorunların önüne geçilmesi için bir Harita Mühendisinden hizmet alınması gerekmektedir.
Arazi veya arsa satın almadan ölçüm yaptırılmalı mı?
Bir arazi veya arsayı satın almadan önce mutlaka sınır tespitinin yapılmasında yarar vardır. Satın almadan önce ölçtürmediyseniz satın aldıktan sonra ilk işiniz bu olmalıdır. Böylece aldığınız yerin neresi olduğunu, tam sınırlarını ve tapu alanıyla fiziki yüzölçümü arasındaki tutarlılığı öğrenebilirsiniz. Örneğin gerekli ölçümler yapılmadan bir kısmı uçurumda kalan veya dere yatağının değişmesiyle kullanım alanın bir kısmı derede kalan bir parseli satın alabilirsiniz.
Hisseli parsellerde hisse sınırlarının tespiti yapılabilir mi?
Hisseli taşınmazlarda her bir hissedara isabet eden yerin gösterilmesinin imkanı yoktur. Sınır tespiti için ölçüm yapılırken sadece parselin tamamının dış sınırlarını gösterilebilir. İçine girerek hisse ölçümü yapılamaz. Hisseli yerde hiçbir hissedar “şurası benimdir” diyemez. Herkes taşınmazın her köşesine, her yerine ortaktır. Ancak hissedarlar kendi aralarında herhangi bir resmi bağlayıcılığı olmayacak şekilde parsellerini kullanım olarak bölebilirler veya resmi olarak ayırma yani ifraz işlemi yaptırabilirler. Detaylı bilgi için Ayırma işlemi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Sınır tespiti işleminin ücreti ne kadardır?
Sınır tespiti işleminin ücretini İlçe, Mahalle, Ada, Parsel bilgilerine ve parselin fizksel konumuna göre farklılıklar göstermektedir. Samsun il ve ilçelerindeki arsa veya tarla vasıflı parsellerinizin sınır tespiti işlemleri için iletişim kanallarımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. İletişim bilgilerimiz için tıklayınız.